"Jos sie tarviit hyvvää ihmistä, täs Hilus siul on sellane. Hilu Toivonen-Alastalo on kenties tinkimättömin ihminen, mitä tulee työn vastuullisuuteen ja loppuunviemiseen."

Minna Riikka Järvinen, Toiminnanjohtaja, KT, FM, EMBA, Opinkirjo kehittämiskeskus

Olen 52-vuotias monessa mukana oleva ja asioista isosti innostuva toiminnanjohtaja, kulttuurituottaja, yrittäjä ja kansanperinneaktiivi.

Olen syntynyt Helsingissä, kasvanut sukutilalla Hollolassa, käynyt koulut Lahdessa, perustanut perheen ja kasvattanut lapset Helsingissä ja nyt asun Akaassa Pirkanmaalla yhdeksättä vuotta.

Haluni vaikuttaa asioihin on syntynyt jo lapsuudenkodissani. Isäni oli kansanedustaja ja euroedustaja, ja hän on opettanut minulle, että maailmaa voi muuttaa. Äitini puolelta karjalaisista sukujuuristani löytyy ministeriä ja senaattoria, ja jatkankin vaikuttamisen perintöä jo viidennessä sukupolvessa.

Lämpöä

Joku on sanonut minun hehkuvan lämpöä ympärilleni. Ajattelen, että että hymy ei maksa mitään, että suomalla hymyn tuntemattomalle, tarjoan hänellekin lämpöä. "Iloinen sydän saa iloiset ystävät" on neuvo, jonka sain vanhemmiltani lapsena ja sitä olen pyrkinyt noudattamaan. Pyrin näkemään asiat positiivisen kautta. Maailma olisi parempi paikka, jos uskoisimme ihmisistä mieluummin hyvää kuin pahaa.

Minulle on tärkeää ajatella asioita tiedon lisäksi myös sydämellä. Inhimillisyys on tärkeä näkökulma päätöksenteossa, eikä sille voi panna hintalappua.

Halaa ihminen päivässä.

Välittämistä

Minulle on tärkeää, että ihmisiä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Olen noussut monesti barrikadeille vääryyttä kohdanneiden puolesta ja pidän ääntä äänettömien edestä. Olen järjestänyt hyväntekeväisyystempauksia ja varainkeruutoimintaa rintasyöpätyön ja vähävaraisten lasten harrastustoiminnan tukemiseksi. Kun turvapaikanhakijat saapuivat Akaaseen, olin käynnistämässä vapaaehtoistoimintaa, ja kun ilmaston, tasa-arvon tai ihmisoikeuksien puolesta marssitaan, olen paikalla.

Suomalaisista jo 5 % kärsii masennuksesta, mutta edelleen masentunut kohtaa vähättelyä sairauttaan kohtaan. Mielenterveyspotilaiden etujen ajaminen on sydäntäni lähellä. Sairastin itse kolme keskivaikeaa masennusta 2000-luvun alussa ja vuosi sitten minulla diagnosoitiin ADHD. Parhaillaan käyn terapiassa. Kerron omista kokemuksistani avoimesti, sillä suhtautuminen erilaisia ihmisiä ja sairauksia kohtaan muuttuu vain niistä puhumalla. Me kaikki olemme omanlaisiamme; arvokkaita ja riittäviä juuri sellaisina kuin olemme.

Liityin Vihreisiin Pekka Haaviston ensimmäisen presidenttikampanjan myötä ja olen sittemmin toiminut Etelä-Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana ja Pirkanmaan Vihreiden varapuheenjohtajana. Olen Akaassa elinvoimalautakunnan jäsen, valtuuston varajäsen ja valtuustoryhmän sihteeri. Olemalla mukana politiikassa, olen mukana vaikuttamassa yhteisiin asioihin, välittämässä yhteisistä asioista.

Toimintaa

Olen toiminnan nainen ja uskon, että vuoria voi siirtää, kun niin päättää.

Liityin Vihreisiin Pekka Haaviston ensimmäisen presidenttikampanjan myötä ja olen sittemmin toiminut Etelä-Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana ja Pirkanmaan Vihreiden varapuheenjohtajana. Olen Akaassa elinvoimalautakunnan jäsen, valtuuston varajäsen ja valtuustoryhmän sihteeri. Olemalla mukana politiikassa, olen mukana vaikuttamassa yhteisiin asioihin.

"Hilu on energiapaketti, joka ymmärtää kulttuurin ja sosiaalisen tasa-arvon päälle. Pirtanauha vaan vipajaa kun Toivonen-Alastalo laittaa tuulemaan."

Hannu Oskala, valtuutettu, Helsinki

Kulttuuri rikastuttaa meitä ja hoitaa mieltä ja sydäntä. Sitä tulee tukea, jotta jokaisen oikeus kulttuuriin toteutuisi. Kulttuurin kenttä on minulle rakas ja tuttu. Olen henkilö #tuunaamunperinne -aihetunnisteen takana, “rouva Kaupunkitanssit”, Tanssiryhmä Tsuumin perustaja, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen hallituksen jäsen, Karjalaisen Nuorisoliiton toiminnanjohtaja, kulttuuriharrastaja ja -vaikuttaja.

"Vaikka Hilu kutsuu itseään kukkahattutädiksi, niin kyllä hän on ennen kaikkea Tekijä isolla T:llä."

Hanni Joronen, Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, Akaa

Ja kansantanssia

Vanha sanonta kuuluu, että kaikkea muuta pitää kokeilla paitsi kansantanssia. No, ei kyllä pidä paikkaansa. Kansantanssi on erinomaista liikuntaa, yhteisöllistä, moni-ilmeistä ja mielettömän mukavaa.

"Hilu on ratkaisu, kuten kulttuurikin."

Rosa Meriläinen, Pääsihteeri, kirjailija

Perheemme lomakeskuksessa vaalittiin sukutilan perinteitä ja kulttuuri oli vahvasti läsnä minun ja kolmen sisarukseni arjessa. Kasvoin taaperosta aikuiseksi Hollolan Nuorisoseurassa kansantanssijana, ryhmien ohjaajana, johtokunnan jäsenenä. Seurassa luotettiin nuoriin ja annettiin vastuuta, kasvatettiin aktiivisia kansalaisia. Esiintymismatkat ulkomaille perhemajoituksineen olivat parasta mahdollista kansainvälisyys- ja suvaitsevaisuuskasvatusta.

Työn ja harrastusten puolesta olen saanut olla yli 30 vuoden ajan edistämässä kansantanssin, kansanmusiikin ja kansanperinteen asemaa toimien mm. Nuorisoseurajärjestössä, karjalaisyhteisöissä ja alan tapahtumissa niin kotimaassa kuin Euroopan tasolla. Olen Euroopan suurimman kansanperinnetapahtuman Europeaden hallituksen varapuheenjohtaja.

"Karjalainen tahto- ja tekijänainen, tarmonpesä. Tiedostaa juurien ja perinteen merkityksen niin meille kuin tuleville sukupolvillekin."

Anu Aaltonen, Tohtorikoulutettava, Tampereen yliopisto

Olen ¾ karjalainen ja ¼ hämäläinen, juuret vahvasti molemmissa perinteissä. Mut jos pitäis valita, nii kyl mie syväl sydämes oon enite karjalaine. Sain kutsun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2017 tittelillä kansanperinneaktiivi. Kunnialla sitä olen siitä lähtien kantanut.

Hilu Toivonen-Alastalo

Olen 52-vuotias monessa mukana oleva ja asioista isosti innostuva toiminnanjohtaja, kulttuurituottaja, yrittäjä ja kansanperinneaktiivi.

Olen syntynyt Helsingissä, kasvanut sukutilalla Hollolassa, käynyt koulut Lahdessa, perustanut perheen ja kasvattanut lapset Helsingissä ja nyt asun Akaassa Pirkanmaalla yhdeksättä vuotta.

Haluni vaikuttaa asioihin on syntynyt jo lapsuudenkodissani. Isäni oli kansanedustaja ja euroedustaja, ja hän on opettanut minulle, että maailmaa voi muuttaa. Äitini puolelta karjalaisista sukujuuristani löytyy ministeriä ja senaattoria, ja jatkankin vaikuttamisen perintöä jo viidennessä sukupolvessa.